Gluten İçeren Gıdalar Nelerdir?

tarafından
182
Gluten İçeren Gıdalar Nelerdir?

Gluten, buğday, arpa, çavdar ve bu ürünlere benzer ürünlerin de içerisinde bulunan bir maddedir. Ancak, gluten sadece tahıllar içerisinde yer almaz. Çünkü bu besinlerin dışında, farklı amaçlarla kullanılabilen ve dışarıdan eklenebilen bir proteindir. Gluten proteini, günlük hayatta kullandığımız veya tükettiğimiz birden fazla ürünün içinde bulunmaktadır. Gluten, ekmek hamurunun ağımsı yapısının güçlülüğünden sorumlu olan bir proteindir. Bu protein olmaksızın ekmek mayalanamaz ve kabaramaz.

Glutene hassasiyeti olan çölyak hastalarının, özellikle bahsedeceğimiz besin değerlerinden uzak durmaları kendileri için önem arz etmektedir. Unlu mamullerin içeriğini oluşturan bu maddenin vücutta emiliminin zor olması sonucunda çölyak hastalığı oluşmaktadır. Özellikle çocuklarda erken yaşta tanısı konulmaması sonucunda bu hastalık, ilerde çok büyük zararlara yol açabilmektedir. Bu zararları arasında ise büyüme geriliklerini örnek verebiliriz.

Tavsiye Edilen Yazı

Gluten Bulunmayan İçecekler

Büyüklerde ise bu rahatsızlığın erken tanısı konulamazsa kansızlığa ve kemik erimesine maruz kalınabilmektedir. Kadınlarda ise, adet düzensizliklerine yol açabildiği görülmektedir. Gluten, hayatımızın her bir köşesinde olduğundan, hangi yiyeceklerde var olduğunu ya da hangilerinde olmadığını bilmek herkes için önemlidir. Peki, glutene ait bir hassasiyetimizin olduğunu nasıl anlayabiliriz?

Bunun için kendimizde bazı belirtilerin olup olmadığına bakmalıyız. Bu belirtilerin arasında, kabızlık, karın ağrısı, aşırı gaz, halsizlik, kilo kaybı, deride karıncalanma ve uyuşma hissi gibi maddeler vardır. Bu yüzden gluten proteinine alerjisi olan hastalar, glutensiz besinler tüketmelidir. Bu besinler arasında ise mısır unu, soya unu, patates unu gibi gıdalar bulunmaktadır. Bu gıdalar yoluyla beslenen hastalar, rahatça yemek yiyebilirler.

Tavsiye Edilen Yazı

Glutensiz Atıştırmalıklar

Gluten içeren gıdalar nelerdir diye düşünürsek, bu gıdalar arasında buğday, arpa, çavdar gibi tahıl ürünleri mevcuttur.  Bunların dışında ise ekmek, pide, lavaş, pasta, kek, turta, kurabiye, bisküvi, kraker, bulgur, makarna, erişte, et suyu, işlenmiş et gibi ürünler vardır. Soya unu gluten içermese bile, soya sosu ve salata soslarında gluten proteini bulunduğuna özellikle dikkat etmek gerekir. Soslu kuru yemişler, çorba ve çorba harçları, baharat karışımları da gluten içermektedir. Gluten hassasiyetiniz var ise kesinlikle bu ürünlerden ve besinlerden uzak durmalısınız.